فلوت کلیددار یاماها، با اسنفاده از مشاوره تخصصی همکاران ما می توانید از گالری شهر ساز، خریدی هدفمند و مناسب داشته باشید و با یک تماس تمام اطلاعات لازم درباره انواع سازها از جمله انواع فلوت کلیددار یاماها را در اختیار داشته باشید.

تماس با مشاورین گالری موسیقی شهر ساز: 09126940145

 

فلوت از سازهای بادی چوبی بی زبانه یا بی قمیش است که بر خلاف دیگر سازهای این دسته صدای آن نه از لرزش قمیش بلکه از نوسان هوای دمیده شده بر لبه دهنی (یا تیغه هوائی) ساز تولید می‌شود.
فلوت‌ها در گذشته از جنس چوب ساخته می‌شدند (به همین دلیل در قدیم از آن به عنوان ساز بادی چوبی نام برده می‌شد) ولی امروزه با وجود اینکه این ساز در زمره سازهای بادی چوبی قرار دارد، لیکن ملاک تقسیم‌بندی آن جنس و آلیاژی که در ساخت آن استفاده شده مد نظر نیست، بلکه نحوه تولید صدای آن است

واژه فلوت در زبان‌های اروپایی به معنای نام کلی سازهای مشابه فلوت نیز بکار می‌رود. فلوت و ساز شرقی نی هم نوعی فلوت شمرده می‌شود. به‌طور کلی فلوت و نی سازهایی هم‌خانواده هستند.

برخی از ویژگی های ساز فلوت

  • با اینکه فلوت نیز جز ساز های بادی چوبی است ولی امروزه ان را از جنس طلا می سازند.
  • فلوت جدید را ((فلوت بوهم)) می نامند.
  • نت این ساز را با کلید سل می نویسند.

تاریخچه ساز فلوت

به آسانی می توان گمان برد که نخستین بار انسان های اولیه با شنیدن صدای بادی که در میان نی های میان تهی و تنه درختان سالخورده پیچیده و صدای خوش آهنگی حادث می کرده است، اصوات مطبوع موسیقی را از سایر صداها بازشناخته و همین امر انگیزه آن ها در ساختن انواع نی ها و سازهای بادی بوده است.

خانواده فلوت یکی از قدیمی ترین سازهای ساخته شده موسیقی هستند و بعنوان نخستین ساز بادی شناخته می شود که قدمت آن حداقل به عصر سنگی می رسد، نی لبک قدیمی ترین نوع از خانواده فلوت می باشد، نواختن فلوت از رسوم باستانی در شرق به شمار می آمد. اولین فلوت چینی ها با نام “ch-ie” نهصد سال قبل از میلاد استفاده می شد ، سومریان و مصریان باستان نخستین بار سه تا چهار سوراخ انگشتی به فلوت های خود که از جنس بامبو ساخته می شد ، اضافه کردند که به آنها این امکان را می داد تا چندین نت را اجرا نمایند. یونانیان فلوت های پیچیده و خاص خود را داشتند که در انتهای بالای آن دمیده میشد و دارای شش سوراخ انگشت بود. در هر حال فلوت بعنوان ساز مردم عام شناخته می شد و طبقه اجتماعی کمتری برخوردار بود.

قدمت برخی از انواع فلوت، که باستان‌شناسان یافته‌اند، به 50.000 سال پیش می‌رسد، فلوت‌ها در گذشته از جنس چوب ساخته می‌شدند، به همین دلیل در قدیم از آن به عنوان ساز بادی چوبی نام برده می‌شد ولی امروزه با وجود اینکه این ساز در زمره سازهای بادی چوبی قرار دارد، لیکن ملاک تقسیم‌بندی آن جنس و آلیاژی که در ساخت آن استفاده شده مد نظر نیست، بلکه نحوه تولید صدای آن است.

 

ساختار ساز فلوت

طول فلوت تقریبا 66 سانتی متر و قطر آن 2.5 سانتی متر می باشد جنس فلوت عموما از چوب یا فلزاتی مانند مس ، روی ، نیکل نقره و حتی طلا می باشد. سه بخش اصلی فلوت عبارتند از :

  • سر (head) که محل دمیدن نوازنده در این قسمت قرار دارد و سر آن نیز مسدود است
  • بدنه (body) طول بیشتری نسبت به دو بخش دیگر دارد و روی آن سوراخ هایی ایجاد شده است که با سوراخ گیر پوشیده می شوند.
  • پایه (foot) این بخش بعد ها به ساختار اصلی فلوت اضافه گردید و دو نیم پرده به وسعت آن افزود.

امروزه فلوت های کلید دار متداول ترین نوع فلوت مورد استفاده می باشند نام اصلی آن بوهم است که برگرفته از سازنده ی آن تئوبالد بوهم می باشد،

شکل انواع گوناگون فلوت، در حجاری هایی که بر روی کتیبه های سنگی شده و همچنین در بسیاری از تصاویر و تابلوهای قدیمی، بسیار دیده می شود. برخی نیز می گویند که نخستین بار مردم تئاندرتال آلمان به صدای دل انگیزی که از دمیدن در یک سر نی شکسته تولید می شود، پی برده اند. در افسانه قدیمی یونانی پان و سیرنکس هم به این موضوع اشاره شده است.

انواع ساز فلوت

سازها بر اساس بم و زیر بودنشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند.ساز فلوت کلیدار نیز به همین صورت به انواع مختلفی تقسیم میشود که از این تعداد فلوت پیکولو و فلوت بوهم پرکابردترین ساز در این خانواده محسوب می شوند. البته فلوت های دیگر نیز بخاطر رنگ صوتی زیبا و امکانات متفاوتی که دارند، در سبک های مختلف استفاده می شوند. بطور مثال فلوت آلتو و باس در تولید فضاهای متفاوت در موسیقی فیلم بسیار کاربرد دارند. خانواده فلوت ، خانواده نسبتا بزرگی است : “پیکولو” ، “فلوت” ، “فلوت آلتو“، “فلوت باس” ، “فلوت دوبل آلتو” و “فلوت دوبل باس” جزء این خانواده هستند.

انواع کلی ساز فلوت

  • فلوت چینی
  • فلوت هندی
  • فلوت اوکارینا

فلوت چینی

چین را می‌توان یکی از قدیمیترین کشورها در نواختن آلات موسیقی بویژه فلوت دانست. در چین فلوتهای مختلفی وجود دارد از جمله:

  • Dizi: یکی از آلات اصلی موسیقی در چین است. علاوه بر این که از آن در موسیقی سنتی، اپرا و ارکستر استفاده می‌شود، به کشورهای غربی نیز راه پیدا کرده‌است. نواختن آن به صورت اریب می‌باشد. به طور عمده از چوب بامبو (خیزران) ساخته می‌شود و صدای بسیار زیبایی دارد.
  • Xiao: سازی بسیار قدیمی می‌باشد. نواختن آن به صورت عمودی و جنس آن نیز از خیزران تیره رنگ است.
  • Paixiao
  • Koudi: از جنس خیزران و بسیار کوچک و نازک می‌باشد. در سال ۱۹۷۱ توسط یکی از استادان فلوت Dizi اختراع شد.

فلوت هندی

این نوع فلوت در کشورهای هند و پاکستان نواخته می‌شود. از چوب خیزران ساخته شده و بر روی آن 6 یا 7 سوراخ وجود دارد. نواختن آن نیز به صورت اریب می‌باشد.

فلوت اوکارینا

یکی از قدیمیترین سازهای موسیقی در جهان می‌باشد که 12000 سال قدمت داشته است، خاسگاه آن به چین برمی گردد ولی به مرور زمان به اروپا نیز راه پیدا می‌کند. نحوه صدا دهی آن تقریباً شبیه به فلوت ریکوردر می‌باشد. جنس آن معمولاً از سفال است ولی با پلاستیک، چوب، شیشه و فلز نیز ساخته می‌شود. تعداد سوراخهای آن هم چهار تا دوازده عدد می‌باشد. صدای آن نیز بسیار زیباست.