معرفی ساز سرنا m3
دسته‌بندی نشده

معرفی ساز سرنا

آنچه در این مقاله می خوانید :

اجزای ساز
قمیش
لب گیر
دوشاخه یا انبرک
بدنه ساز
سرنا در ایران
ساز سرنا در شرق
سرنا در کرمانشاه

موضوعاطلاعات
ریشه لغوی سرناکلمه “سرنا” از واژه‌های باستانی هندواروپایی گرفته شده و به معنی “بوق” یا “شاخ” است. سازهای اولیه از شاخ حیوانات ساخته می‌شدند که بعدها به سازهای بادی فعلی تکامل یافتند.
ساختار ساز سرنااین ساز یک ساز بادی است که شامل بدنه‌ای بلند و یک دهانه است. انواع مختلفی از سرنا وجود دارد، مانند سرنای کوچک (در لرستان) و سرنای بلند (در بختیاری).
کاربرد در فرهنگسرنا در مراسم شادی، اعیاد، جشن‌ها و موسیقی محلی مناطق مختلف ایران از جمله لرستان، سیستان و بلوچستان و خراسان استفاده می‌شود. معمولاً همراه با دهل نواخته می‌شود.
نوازندگان مشهورنوازندگانی مانند علی‌اکبر مهدی‌پور دهکردی و شامیرزا مرادی از جمله نوازندگان سرنا در ایران بوده‌اند که به شهرت زیادی رسیده‌اند.
تاریخچهسرنا از قدیمی‌ترین سازهای ایران است و نام آن در اشعار شاعران قدیمی ایران نیز ذکر شده است. این ساز در مناطق مختلف ایران با تفاوت‌های جزئی در ساختار و سبک نواختن استفاده می‌شود.
مقایسه با سازهای دیگرسرنا و کرنا (نوعی بوق) هر دو از یک خانواده محسوب می‌شوند و از ابزارهای ابتدایی مانند بوق‌های شاخی تکامل یافته‌اند.

ساز سرنا

سرنا چیست؟ معرفی ساز سرنا : سرنا سازی نه تنها محلی، بلکه قدیمی است. در اشعار شعرای ایران بسیار نام سرنا، سورنا و سورنای آمده است. سرنا و کرنا هر دو به معنی بوق و در انگلیسی از یک ریشه می‌باشند. در اصل در میان اقوامی که زبان هند و اروپایی اولیه را صحبت می‌کردند این ساز به علت اینکه از شاخ حیوانات ساخته می‌شد به این نام نامیده شده است. در همین رابطه، کارشناسان ما در گالری موسیقی شهر ساز با ارائه اطلاعات دقیق درباره انواع سازهای سنتی مانند سنتور، سه تار، تار، تنبور، کمانچه، تنبک و نی همچنین انواع سازهای دیگر سعی کرده اند تا مهمترین اطلاعات مورد نیاز شما را برای خرید و آموزش ساز در اختیارتان قرار دهند. شما میتوانید با اطلاع از لیست قیمت انواع ساز های سنتی ساز مورد علاقه خود را خریداری کنید.

سرنای کنونی به مراتب از بوق‌های شاخی اولیه پیشرفته‌تر است، ولی عضوی از خانواده سازهای بادی یا بوقی به شمار می‌آید. اما داریوش صفوت کلمه سرنا را کوتاه شده کلمات «سور نای» می‌داند که سور به معنی جشن، و نای همان نی است. او این ساز را یک نوا اُبوای قوی با صدای ممتاز می‌داند که اصالتاً در جشن‌های شادمانی عمومی به ویژه در روستاها به کار گرفته می شد.

اجزای ساز سرنا

اجزای ساز سرنا

 

ساز سرنا از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که هر کدام نقش موثری در ایجاد اصوات موسیقایی در این ساز را بر عهده دارد. بر همین اساس، برای آشنایی بیشتر شما با جزئیات و اجزاء این ساز اطلاعات دقیقی را در اختیارتان قرار داده ایم که در ادامه به تشریح آنها پرداخته ایم. برخی از مهمترین اجزا این ساز عبارتند از :
  • قمیش
  • لب گیر
  • دو شاخه انبرک
  • بدنه

1. قمیش

از نوعی نی نرم به نام آکس تهیه می شود که آن را با آب ولرم می خیسانند و داخل دهان قرار می دهند و بوسیله مجرای باریکی که در وسط قمیش قرار دارد بازدم سرنا انجام می شود. طول قمیش که به لب گیر بسته می شود حدود 1 تا 2 سانتیمتر است.

قمیش سرنا
قمیش

2. لب گیر

لب گیر ساز سرنا بصورت دایره ای واشر مانند است. که جنس آن فلزی است و ما بین لب نوازنده و سرنا قرار می گیرد قطر آن ۴ سانتیمتر یا کمتر و طول آن ۱۴ سانتیمتر یا کمتر است.

لب گیر سرنا
لب گیر

3. دوشاخه یا انبرک

4. بدنه

بصورت لوله ای مخروطی از جنس چوب شمشاد یا آزاد یا گردو ، گاهی اوقات هم از توت ساخته می شود. اما نوع شمشاد صدا دهی بهتری دارد. انتهای بدنه سرنا بصورت مخروطی و مثل سازهای شیپوری طراحی شده است. سرنای مازندرانی ۶ سوراخ در قسمت بالا و یک سوراخ در قسمت پایین دارد. قبل از نواختن ساز آن را با آب ولرم خیس می نمایند ، اینکار برای صدا دهی بهتر است. طول سرنا کامل نبوده و از 30 تا 40 سانتیمتر و در بعضی نقاط تا 60 سانتیمتر می رسد. سرنای بلند تر صدای بم تری نسبت به سرنای کوتاهتر دارد. حدود صوتی صدای سرنای مازنداران دو اکتاو است . سرنا را بصورت نفس برگردان می نوازند.

سرنا در ایران؛ معرفی ساز سرنا

معرفی ساز سرنا m2

ساز سرنا سازی نه تنها محلی، بلکه قدیمی است. در اشعار شعرای ایران بسیار نام سرنا، سورنا و سورنای آمده است. این ساز در سیستان و بلوچستان ، خراسان و لرستان از دیرباز رواج داشته و حتی امروزه نیز در مجالس شادی و به هنگام خواندن ترانه های محلی این نواحی بکار می رود. در نواحی لرستان سرنای کوچک و در نواحی بختیاری سرنای بلند معمول است، سرنای محلی معمولاً با دهل نواخته می‌شود. در میان سرنا نوازان مشهور ایرانی می توان از علی‌اکبر مهدی‌پور دهکردی، نوازنده نوروزنامه یا همان موسیقی هنگام تحویل سال نو و نیز رضا مریدی دلفان و شامیرزا مرادی مشهورترین نوازنده سرنای کوچک (کوتاه) نام برد.

 

ساز سرنا در شرق خراسان

این سرنای کوچک در مناطق تربت جام، تابیاد، خواف و تا حدودی سرخس دیده می‌شود و اجزای آن عبارتند از:

  • بدنه‌ی استوانه‌ای با دهانه‌ی شیپوری محدود
  • میل
  • زبانه
  • لب گیر

تکنیک‌های اجرایی همه‌ی سرنا‌ها در نواحی ایران مشابه‌اند. سرنای شرق خراسان بنا به ساختار ویژه‌اش محدوده‌ی صوتی گسترده‌تر و زیر‌تر دارد. در این سرنا با استفاده از تکنیک نفس برگردان می‌دمند و اجرای نغمه در مناطق زیر و مافوق زیر در آن بسیار متداول است. به طور کلی تکنیک نواختن سرنا در نواحی شرقی ایران پیچیده‌تر از نواحی دیگر ایران است. صدا‌های تولید شده از سرنا با تغییر فشار دمیدن و کامل یا ناقص گرفتن سوراخ‌ها تغییر می‌کنند.

ساز سرنا در کرمانشاه

اجزای تشکیل دهنده‌ی سرنای کرمانشاهان عبارتند از:

  • بدنه‌ی استوانه‌ای با دهانه‌ی شیپوری
  • میل
  • زبانه
  • دوشاخه یا انبرک
  • لب گیر

همانطور که در وبسایت ستاره نیز اشاره شده است:

روی لوله‌ی صوتی این سرنا هفت سوراخ در جلو و یک سوراخ در پشت وجود دارد. این سرنا بر خلاف سرنا‌های نواحی شرقی ایران قسمتی به نام دو شاخه یا انبرک دارد. (انبرک لوله‌ای چوبی است که دارای دوشاخه یا دو زبانه ی انبر مانند است و در قسمت بالایی و داخل لوله‌ی صوتی قرار می‌گیرد و میل بر روی آن سوار می‌شود.) وجود انبرک در این سرنا و سایر سرنا‌های ایران – جز نواحی شرقی – بسیار مهم است و تاثیری تعیین کننده در جنس و رنگ صدای سرنا دارد. میل سرنا یک لوله‌ی نازک برنجی است که زبانه بر سر آن بسته می‌شود. لب گیر شی گردی است با سوراخی در وسط که میل از وسط آن عبور می‌کند و باعث ثبات سرنا در دهان نوازنده می‌شود.

سرنا‌های متداول در نواحی غرب ایران مانند کردستان، کرمانشاهان، لرستان، ایلام و به طور کلی ناحیه‌ی زاگرس از لحاظ ویژگی‌های ظاهری و تکنیک‌های اجرایی تقریبا شبیه هم هستند.

عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه شناخت و بررسی انواع ساز همچنین خرید و فروش انواع ساز نو و کارکرده لطفا با مشاورین و کارشناسان ما در فروشگاه موسیقی کرج تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

سرنا از چند بخش اصلی تشکیل شده است:

  • لب گیر
  • دوشاخه یا انبرک
  • بدنه چوبی
  • قمیش (زبانک)
  • شیپورک

سرنا به دلیل صدای بلند، تیز و نافذش از سایر سازهای بادی ایرانی مانند نی متمایز است. برخلاف نی که بیشتر برای اجرای قطعات آرام و تأمل‌برانگیز استفاده می‌شود، سرنا برای قطعات پرشور و هیجان‌انگیز طراحی شده است. همچنین، سرنا معمولاً در فضاهای باز و در همراهی با دهل نواخته می‌شود.

یک دیدگاه

  1. ایرج محمدی

    15 دسامبر 2024 در 4:33 ق.ظ

    سلام وقت شما بخیر.
    برای خرید ساز سرنا چیکار باید بکنیم؟ شما توی فروشگاهتون موجود دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.